Uitzending gemist

Rondom 10 | uitzendtijd: 19 maart, 2011 - 20:10 | 1153x bekeken

De natuurramp in Japan heeft de discussie over kernenergie weer flink doen oplaaien. De dreigende nucleaire ramp in het Aziatische land zorgt voor angstgevoelens over de hele wereld. Duitsland heeft zelfs haar verouderde nucleaire installaties voorlopig gesloten. Hier in Nederland zijn anti-nucleaire sentimenten ook weer duidelijk voelbaar. Helemaal nu het kabinet Rutte 1 overweegt om in 2015 een nieuwe kerncentrale te gaan bouwen. Wegen de voordelen van kernenergie op tegen het eventuele gevaar van een kernramp? En hoe groot is dat gevaar in Nederland?

69
43

Is een toekomst zonder kernenergie denkbaar?

Kernfysicus en PvdA-kamerlid Diederik Samsom zegt dat de risico’s niet met 100 procent zijn uit te sluiten. Voorstanders zeggen dat we ons niet zo druk moeten maken: onze kerncentrale in Borssele is prima opgewassen tegen overstromingen en aardbevingen. En hoe groot is die kans eigenlijk? Bovendien is een toekomst zonder kernenergie niet langer denkbaar. Of zijn er toch nog veiligere alternatieven?

Daarover een discussie in Rondom 10!

Wat vind jij? Twitter via #rondom10

Discussiedeelnemers zijn o.a. Wubbo Ockels (@ockels), Rene Leegte (@reneleegte) lid van de Tweede Kamerlid voor de VVD en woordvoerder Milieu en Energie, Sjef Peeraer (@atoomstroom) directeur en oprichter van Atoomstroom B.V., Marie Kranendonk, oprichter van gezondheidsorganisatie WECF, en anderen. 

WECF
Japanse vrouwen die blootgesteld zijn aan de straling van kerncentrale Fukushima, lopen een verhoogd risico op problemen met hun vruchtbaarheid en mogelijke zwangerschappen. Daarvoor waarschuwde het Europese Vrouwen- en Milieunetwerk WECF vrijdag. Radiotherapeut Lukas Stalpers van het Amsterdams Medisch Centrum (AMC) beaamt dat te veel radioactieve straling tot problemen kan leiden. Lees het volledige artikel op de website van de Telegraaf.

Nederland en kernenergie
De enige actieve kerncentrale in Nederland staat in Borssele en zorgt voor ongeveer vier procent van de stroom in Nederland. Wereldwijd levert kernenergie 13,5 procent van alle elektriciteit. In verband met de schaarste van de huidige energiebronnen zijn er in Nederland discussies gaande of er meer kerncentrales bij moeten komen.

Voordelen kernenergie
- schoon: in tegenstelling tot een kolen-, gas- of oliegestookte centrale loost een kerncentrale geen schadelijke afvalstoffen als CO2-gassen in de lucht.
- goedkoop: één kilo uranium is relatief goedkoop en is goed voor 40.000 kilowattuur stroom. Ter vergelijking: één kilo kolen is goed voor drie kilowattuur stroom.
- voorradig: er is nog voor vele jaren uranium in de bodem. Buiten voor steenkool geldt dit minder voor grondstoffen als olie en gas. Uranium legt het op dit punt natuurlijk wel af tegen alternatieven als zonne- en windenergie.

Nadelen kernenergie
- radioactief afval: de kerncentrale Borssele produceert de hele levensduur niet meer dan honderd kubieke meter hoogradioactief afval. Dit afval moet duizenden jaren buiten bereik van mensen gehouden worden.
- koelwater: zeewater wordt gebruikt als koelwater en vervolgens een paar graden warmer weer teruggeloosd in de Westerschelde.
- uraniumwinning: bij het winnen en vervoeren van uranium is er een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot. Bij het onverantwoord omgaan met deze vorm van mijnbouw bestaat er ook de kans van blootstelling van de lokale bevolking en arbeiders aan radioactief afval.

Maar het nadeel dat op dit moment het zwaarst lijkt te wegen is het feit dat een kernenergiecentrale niet voor de volle honderd procent veilig is. Bij het meest gebruikte type kerncentrale vond, tot nu in Japan, het grootste ongeluk plaats in het Amerikaanse Harrisburg in 1979. De kern van een reactor smolt nadat het koelwater was weggelopen, waardoor het gebouw ernstig radioactief besmet raakte.

Japan
Van de 422 kerncentrales wereldwijd staan er 88 in een gebied die regelmatig door aardbevingen worden getroffen. In Japan alleen al staan achttien centrales met in totaal 54 reactoren. Drie kerncentrales staan na de zeebeving onder druk, waarbij vooral de eerste vier van de zes kernreactoren van Fukushima I in de problemen kwamen. Het koelen van deze reactoren verliep problematisch doordat het gewone elektriciteitsnet door de beving beschadigd, maar dit gold door de daarop volgende tsunami ook voor  de generatoren van de noodstroomvoeding. De gevolgen hiervan waren meerdere explosies en dreigende kernsmeltingen.

Borsele

Burgemeester Jaap Gelok (PvdA) van de gemeente Borsele is ook na de ramp in Japan voorstander van een tweede kerncentrale in zijn gemeente. Lees het interview hier.

Hoe werkt een kerncentrale? Bekijk hier een animatiefilmpje.

Nederland en water. Energie uit getijdestroming. Bekijk hier een filmpje erover.

 

Lees ook de bijdrage van Fred Verzijlbergen, voorzitter van de Nederlandse vereniging van Nucleaire Geneeskunde


Mail de redactie      praat mee in het forum      twitter mee via #rondom10